Angstspøkelse

Da jeg var en liten gutt og våknet opp midt på natta var jeg helt sikker på at det var et spøkelse på soverommet mitt. Jeg ropte på mamma - "Mamma, hjelp!!, det ER et spøkelse på rommet mitt!". Mamma kom, hun skrudde på lyset og trøstet meg. Men, det aller viktigste hun gjorde var å forklarte meg at det ikke var noe spøkelse der.

Hun sa følgende

 - "Se her, det er bare genseren din som hengere over stolen her. I mørket kan det se ut som et spøkelse, men det er fortsatt bare genseren din". 

Hun sa IKKE

"Roger, nå er du 5 år og du er en tøff stor gutt nå, dette er ikke noe å være redd for."

...

Les mer...

Mental selvkorrigering vs teknikkbasert løsning

Nå og da opplever vi alle større eller mindre grad av  "dette en skikkel dårlig dag", jeg føler meg lite motivert, jeg er trist, jeg er bekymret osv. Som regel føler vi at det er noen vi mangler eller det er noe vi har lyst til å bli kvitt. Vi opplever at det er noe galt med oss og kjennes virkelig. Men, vit at uansett jo virkelig det oppleves så er det ingen verdens ting galt med deg.

Vi prøver etter beste å komme ut av en vond følelse, men det er fordi vi ikke har en forståelse av hvor vonde følelser kommer fra og hva de egentlig prøver å fortelle oss.

De fleste prøver å komme seg ut av en vond følelse på...

Les mer...

Jeg er ikke god nok, hva om du tar feil?

I blogginnlegget - "Du er ikke redd for det du er redd for" skriver jeg om redsel, og peker på at vi egentlig ikke redd for det vi er redde for, men at vi er redde for at vi ikke skal klare å håndtere situasjonen, gitt at den slår til.

De fleste som leste blogginnlegget tenkte sannsynligvis på redsel utenfra, dvs redsel for å snakke i en forsamling osv. Dvs, det er noe 'der ute' vi er redde for, men hva når det handler om oss selv, at vi f.eks ikke er gode nok? Det handler om det samme, vi lever nemlig alle 100% fra innsiden og ut

Om det er 'noe der ute' eller hos oss, redselen er den samme, om det det er frykt, bekymring, litt skremmende osv. Det handler uansett om...

Les mer...

Diagnostisering av selve livet

Jeg er ingen psykiater, psykolog eller lege men etter å ha hjulpet mange mennesker 'ut av diagnosen" vil jeg i dette blogginnlegget komme med mine betrakninger rundt diagnoser. Hvordan jeg ser på de, hva de er, og ikke minst hva en diagonse ikke er.

Jeg mener ikke at all diagnostikk er gal, men det fører oss på ville veier. Vi er iferd med å diagnostisere selv livet, noe som fører til at mange mennesker tror de ER diagnosen sin. Dette har de enten fått høre, lest seg til eller 'funnet på selv'. 

Hensikten er god, og all diagnosering er ment som en metode for problemløsning. Men, det betyr ikke at det er riktig, ei heller om det ser riktig ut. Jorden ble ikke noe...

Les mer...

Hvordan gi slipp på en tanke?

Når jeg helper mennesker gir jeg kun forståelse av hvordan du og vi alle skaper vår egen virkelighet fra øyeblikk til øyeblikk ved hjelp av våre tanker. Opplevelsen er ekte, men kort fortalt forteller jeg at vi alle i større eller mindre grad har marerittstanker i våken tilstand som de tror på

Ved å gi en forståelse av hva tanker egentlig er, hvor de kommer fra og hva våre følelser egentlig prøver å fortelle oss vil spørsmålet 'Hvordan gi slipp på en tanke?" begynne å bli irrelevant.

Hvis du idag sliter med å gi slipp på tanker så vit at du allerede idag gir slipp på en rekke...

Les mer...

Ny start, helt uten nye mål

Du har kanskje laget deg en liste over ting du skal bli bedre på når du f.eks går inn i et nytt år? Du har kanskje satt deg noen mål, noe du skal gjøre eller noe du skal slutte med? Dette kalles så fint ”nyttårsforsetter”.

Det er en rekke råd, som f.eks. å lage nyttårsforsettene som handler om hva du vil gjøre mer av, i stedet for hva du bør gjøre mindre av. Det sies at det er lettere å begynne med noe, enn å slutte med noe. Et annet hjelpemiddel er å benytte såkalte S.M.A.R.T.E mål som kjennetegnes ved at de er: Spesifikkem Motiverende, Ambisjonsrike, Relevante, Tidsbestemte og Enkle.

Disse...

Les mer...

Virtuell virkelighet

Nylig fikk jeg prøve Playstation VR headset hvor jeg i spillet opplevde en unik 3D-verden der det føltes som om jeg var midt i spillet. Med 360 graders synsvidde og 3D surroundlyd var opplevelsen både imponerende og realistisk.

  • Det blir ikke noe mer virkelig selv om jeg opplever det som virkelig

Ikke samme effekt, men tilsvarende når jeg ser en film så kjøper jeg illusjonen om at det jeg opplever er virkelig. Ser jeg en trist film så blir jeg trist, ser jeg en skummel film så blir jeg redd. Alle følelser er der selv om jeg vet det bare er en film. Jeg vet det kun er skuespillere og det er ingen som dør eller blir skadet i det virkelige liv. Det er ingenting galt...

Les mer...

Syv underverker som gir deg varig god mental helse

I dette blogginnlegget lister jeg opp syv underverker som ene og alene gir deg varig god mental helse. Disse er med på å guide meg som coach når jeg hjelper mennesker. Dessverre lever de fleste, inkludert de som skal hjelpe (meg selv inkludert før jeg begynte å se i retningen som kalles De Tre Prinsipper) i en misforståelse hvor vi skaper vår opplevelse fra.     

- “Every human being is sitting in the middle of mental health – they just don’t know it.” Sydney Banks

Her er følgende punkter, syv underverker som kommer til å gi deg varig god mental helse når du ser dette. Det er ikke noe du skal lære eller prøve å...

Les mer...

Fra misunnelse til beundring

Kjenner du på missunelse eller opplever at noen er missunnelige på deg? Hva er missunelse og hvordan skal vi bli kvitt den eller hvordan håndtere den? Eller, kanskje missunelse er noe helt annet enn det vi tror det er og må derfor sees på med helt andre øyene? I dette blogginnlegget skal jeg skrive litt om mine betrakninger rundt missunelse.

  •  "Misunnelse er en skjult beundring." (Søren Kierkegaard)

Ifølge Wikipedia (og andre kilder) er misunnelse en følelse hvor en ikke unner et annet menneskes egenskaper, status, evner, anseelse eller eiendeler. I den katolske tradisjonen er misunnelse også en av "De Syv Dødssynder". Vi kan både være...

Les mer...

Myten om motivasjon

I forbindelse med et foredrag om motivasjon Mental Helse Trondheim (ekstern lenke) skrev jeg følgende blogginnlegg om motivasjon. Jeg har et litt annet syn på hva motivasjon er og hva som driver oss. Så prøv å legge alt du vet fra før om motivasjon for å prøve å se noe nytt.

Hva er motivasjon og hvordan kan jeg få motivasjon når jeg føler meg umotivert? Motivasjon er ikke noe en har eller ikke har, men kun en samlebetegnelse på en opplevelse. En opplevelse som skapes 100 % fra tankene dine i øyeblikket. Men, motivasjon kan oppleves som noe man har, har mistet og savner. Men, så er det store spørsmålet, hvor kommer...

Les mer...
1 2 3 4 5
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.