GRATIS HJELP

Jeg er ikke her for å trøste deg, men for å vekke deg

Ønsker du en samtale med meg, men er usikker på hvordan jeg jobber?. I dette blogginnlegget vil jeg fortelle deg litt om mine viktigste oppgaver som coach samt litt om hvordan jeg jobber.

Min visjon:

  • Gjøre verden til en bedre sted. 
  • Din vei til en bedre hverdag.

Hvordan få dette til? Noe kan virke rart, annerledes og kanskje provoserende. Men, det aller viktigste er at det virker.

Noe av det første jeg kommer til å fortelle deg er.

  • "Jeg har empati, men jeg ikke her for trøste deg, men for å vekke deg."
  • "Det er INGEN ting galt med deg".

Jeg gir deg en forståelse av hvordan du og vi alle skaper vår egen virkelighet fra øyeblikk til øyeblikk ved hjelp av våre tanker. Din opplevelse er ekte, men kort fortalt forteller jeg deg at du i større eller mindre grad har marerittstanker i våken tilstand som de tror på. Min oppgave er ikke å fjerne, fikse eller lære deg å slåss mot disse marerittene, min oppgave er å vekke deg opp.

Nedenfor har jeg listet opp mine 18 'bud' som jeg tror på og som guider meg slik at jeg på best mulig måte kan hjelpe deg til en bedre hverdag. 

1. DU trenger meg ikke.
Min aller viktigste oppgave er å fortelle deg at du egentlig ikke trenger meg. 

  • “Every human being is sitting in the middle of mental health – they just don’t know it.” Sydney Banks

Når du ser forbi ditt eget tankestøy, hva tanker egentlig er vil du finne tilbake til ro, harmoni og kjærlighet til deg selv og andre. Jeg forteller deg: Det er ingen ting galt med deg. 

2. Jeg skal ikke lære DEG noe som helst
Jeg skal ikke lære deg noe,  jeg skal mer avlære deg. Sannsynligvis er det allerede helt fullt i hodet ditt. Jeg kommer garantert IKKE til å putte enda mer oppi hodet ditt. Sammen med meg slipper du å lære noe for å skape endring. Det vil si eksterne handlinger eller intern manipulering av dine tanker. Det er ingen ting du må huske å gjøre. 

3. Jeg vil snu opp ned på en rekke sannheter om livet.
Den retningen jeg peker imot kalles De Tre Prinsipper. Forståelsen (det er INGEN metode eller teknikk) er et paradigme skifte innen mental helse. Som alle andre paradigme skifter gjennom tidene må du være villig til å se noe helt nytt, og i det forkaste noen sannheter du tror på idag.

  • "Selv om jorden ser flat ut, alle trodde den var flat så ble den ikke noe mer flat av den grunn."

4. Jeg er ikke interessert i din fortid
Vi er opplært til at løsningen på dagen problem ofte ligger i å snakke om og bearbeide vonde hendelser fra fortiden. Løsningen ligger ikke der, hvis du tror på det så er det all sannsynligvis det som holder deg tilbake til å oppleve en bedre hverdag. Vi kan gjerne snakke om din fortid som et ledd i å få ny innsikt og forståelse, men svaret ligger aldri i fortiden, en tid som strengt tatt er en ikke eksisterende virkelighet.

Livet ditt består kun av øyeblikk. Opplever du idag en lidelse basert på en smerte fra fortiden? Hva er forskjell på smerte og lidelse?

5. Jeg er ikke interessert i din fremtid
Tilsvarende din fortid så er jeg strengt tatt heller ikke så interessert i din fremtid. Selvfølgelig kommer vi til å snakke om den, om hva du ønsker deg ut av livet ditt, men svaret på en bedre hverdag handler ALDRI om å fokusere på en ikke eksisterende virkelighet frem i tid. Vi er opplært til å sette oss mål, og når vi når målene så får vi det bra. Ja, det gir en kortvarig lykke, men det handler aldri om din verdi som mennesker. Glem all personlige S.M.A.R.T.E mål. Er du bekymret for fremtiden? Svaret ligger ikke å mestre det du er bekymret. Jeg gir deg heller en forståelsen av hvor følelsen av bekymring kommer fra, og hvilken oppgave følelsen egentlig har.
 
6. Det viktigste er ikke hva du tenker, men at du tenker
Vi kommer til å snakke my om hva tanker er, jeg pleier ofte, i en spøkefull tone si følgende: Ikke tenk så mye for da kan du få et problem du ikke har. Nå er det umulig å la være å tenke, men jeg vil gi deg en forståelse av hva tanker er, og ikke minst hva forskjellen en tanke og det å tenke er. Jeg skal ikke lære deg å tenke annerledes, det er ingen kognitiv terapi jeg bedriver. Dvs jeg skal ikke få deg til å endre ditt tankemønster. Men, hvordan du forholder deg til dine tanker, det skal vi se på. Vi tror ofte det er tankene som er problemet, men det er følelsene de gir oss som vi vil bli kvitt. Spørsmålet er: Vonde følelser, hvor kommer de egentlig fra? De kommer 100% fra dine tanker i øyeblikket.

7. Vi skal verken finne eller bekrefte årsaken til at du har det slik du har det.
Søken etter årsak til at du har det slik du har det idag, kan være akkurat det som holder deg igjen til bedre hverdag. Vi mennesker har en fantastisk fantasi til å søke årsak-virkning, vi tror så sterkt på det at det forblir en sannhet. Søken etter å få en 'knagg' å henge et problem på er så stor at vi gjør alt for å få det til å stemme. Er DU villig til å gi slipp på årsak-virkning i ditt liv? 

8. Det mest du tror på har DU funnet på
Du som alle andre mennesker har en stor fantasi. Vi skaper først vår egen fasit om hvordan ting skal bli, og når fasiten (som vi har funnet på) ikke stemmer opplever vi motstand og motgang. Hvor stor denne motstanden og motgangen oppleves varier 100% fra din sinnsstemning, og har ingen ting med det som skjer 'der ute', selv om det virker sånn. Du lever 100 % fra innsiden og ut.

9. Jeg forteller deg at du tror på spøkelser.
Som små barn får vi en forklaring at spøkelser ikke finnes. I mørket opplever de en genser som henger over en stol som et spøkelse. Men, så blir lyset skrudd på og de får en forklaring fra en voksen person, de får IKKE beskjed om å være tøffere eller gjemme spøkelse i skapet. Med forståelse blir en mindre og mindre redde, og tilslutt forsvinner spøkelset (som aldri har vært der)

Problemet er når vi blir større begynner vi å tro på spøkelser igjen, og de kommer i alle varianter. Det eneste er de finnes i en ikke-eksisterende virkelighet, enten i fortiden eller i fremtiden. Jeg skal ikke lære deg å håndtere dine spøkelser, men gi deg en forståelse og innsikt at det kun er spøkelser som ikke eksisterer i virkeligheten, selv om det oppleves slik.

10. Det er ingenting som skal repareres.
Mitt mål er å gi deg forståelse og innsikt at det IKKE er noe som skal repareres. Det er ingenting galt med deg, men du kan ha noen tanker i øyeblikket om at noe er galt, tanker du tror på. 

11. Ingenting overraske meg.
Som 3P Coach gjennom mange år har jeg hatt samtaler med mennesker i alle aldre, kjønn og livsituasjon. Vær ikke redd for å dele hvordan DU opplever DITT liv, hva DU eventuelt er redd for, hvilke bekymringer DU har, DIN historie og DIN drøm for fremtiden. Ingen ting overrasker meg, og uansett problem, utfordring og spøkelse så kommer jeg til å peke deg i samme retning.

12. Ingen verktøy, ingen teknikker og ingen metoder 
Innen kognitiv terapi / coaching læres det bort teknikker, metoder og verktøy for å tenke annerledes slik for skape en bedre opplevelse. Sammen med meg slipper du å lære noe for å skape endring. Det vil si eksterne handlinger eller intern manipulering av dine tanker. Det er ingen ting du må huske å gjøre. Jeg peker deg i en retning som gir deg forståelse av hvordan livet for oss ALLE egentlig fungerer.

13. Jeg gir DEG deg håp
Ofte få jeg tilbakemelding fra mennesker jeg hjelper at jeg har gitt dem håpet tilbake. Håpet DITT har alltid vært tilstede, men på grunn av tankestøy ser du det ikke. Jeg peker deg kun i en retning slik at DU ser det som alltid har vært der.

  • "Det finnes et lite ord som heter: håp, det skjønneste i menneskets språk."

14. Sannheten og kjærligheten
Jeg vi fortsette å peke deg i en retning, selv om du eventuelt intellektuelt vil argumentere imot. Mitt mål er å gi deg innsikt og forståelse slik at DU selv opplever og ser det. Jeg kan ikke overbevise deg, men vær åpen for å se noen nytt.

  • "Sannhet har ingenting å gjøre med antallet mennesker som er overbevist."
  • "Selv om den ikke er kjent, slutter ikke sannheten å være sann."

Det sies at størst av alt er kjærlighen, derfor er jeg forundret over at vi som oftes ikke handler i kjærlighet. Med kjærlighet mener jeg din egentlige essens, din ro, harmoni og kjærlighet til deg selv og de rundt deg. Jeg er av den oppfatning at alle våre handlinger er basert i enten kjærlighet eller 'alt annet', og i sekken 'alt annet' finner vi frykt, redsel, misunnelse, hat m.m.

15. Om du blir sint, forvirret, lei deg eller likegyldig så 'bryr jeg meg ikke'. 
Joda, jeg har empati og forståelse for dine reaksjoner imøte med meg, men jeg vet også at jeg ikke ansvarlig for din reaksjon. Hvis jeg i redsel for din reaksjon holder igjen vil jeg ikke være en god samtalepartner. Noen ganger kan jeg være redd og usikker, men det fine er at jeg ikke bryr meg om hvis jeg skulle blir redd og usikker. Ubehagelig? -Ja, Farlig? -Nei.

16. Jeg lover deg ikke evig lykke
Jeg lover deg ikke evig lykke, i samtaler meg meg er ingen "Seven steps to happiness!" jeg skal lære bort. Men, det jeg kan love deg er at du etter samtale(r) med meg vil se annerledes på ditt liv og de rundt deg selv om ingen ting 'der ute' endrer seg. Du kommer ikke til å forbli lykkelig hver dag, men du vil oppleve å klare å ha gode dager på dårlige dager, selv om det høres litt rart ut.

17. En  transformativ reise, ingen branslukking. 
Jeg jobber som transformativ coach. Hva betyr transformativ? Det kan beskrives på følgende måte. Hvis du levde på innsiden av et egg så kunne jeg tidligere benytte meg av metoder, teknikker og verktøy for å dekorere innsiden av egget ditt slik at det ble et finere sted å være, men du vill fortsatt vært på innsiden. Som transformativ coach hjelper jeg deg å slå hull på egget. Jeg bedriver ikke brannslukking av enkelt problemer, men hever din bevissthet og forståelse av hvordan du hele tiden skaper dine virkelighet ved hjelp av dine tanker i øyeblikket.

18. DU trenger meg fortsatt ikke.
Min aller viktigste oppgave er å fortelle deg at du egentlig ikke trenger meg. Det er det første jeg forteller deg, men også det siste jeg forteller deg. Når du ser forbi ditt eget tankestøy, hva tanker egentlig er vil du finne tilbake til ro, harmoni og kjærlighet til deg selv og andre. Det er fortsatt ingen ting galt med degmen det kan hende du har noen mareritstanker i øyeblikket som du fortsatt tror på.

Roger Kvaløy

 

 

Ønsker du å støtte mitt arbeid?