GRATIS HJELP

Vonde følelser, hvor kommer de egentlig fra?

Her om dagen hørt jeg på nyhetene hvor en ordfører ble intervjuet i forbindelse med en større ulykke. Hun sa følgende  - "Jeg fikk en vond følelse i magen, og så begynte jeg å tenke".

Det oppleves som om en mental følelse bare kommer av seg selv, men du kan du aldri ha en slik følelse uten å ha noen tanker i øyeblikket. om et av følgende:

  • tanker om en ekstern hendelse  
  • tanker om noe fra fortiden
  • tanker om fremtiden 

Det er ikke noe galt å ha en vond følelse (og heller ikke farlig) selv om selve oppleves ikke er god. Men vit at disse følelsen kommer 100 % fra dine tankene i øyeblikket. Når du gjenoppdager sammenhengen mellom tanker og følelser så vil du få et helt annet forhold til vonde følelser. Du ikke bli redd for å komme i en vond følelse, ei heller prøve å kjempe for å komme deg ut av en vond følelse.

Tanke => Følelse => Handling

Det går ALLTID denne veien, selv om det ofte kan oppleves som om følelsen kom først. 

Tanke:
En tanke bare dukker opp hos deg, og den har du ingen kontroll over, og tanker er heller ikke deg. Hvilken tanke som dukker opp når du våkner om morgenen har du ingen kontroll over, du velger den ikke. Hvor tanken kommer fra vet inen, men at den dukker opp det vet vi. Tanken kan handle om noe fra fortiden eller noe om fremtiden. Helt tilfeldige tanker kan også plutselig dukke opp hos deg, uansett hva du holder på med. Det oppleves som om en tanke trigges av noe vi ser eller opplever utenfor oss selv. Men, hvilken tanke som dukker opp kan variere.

Hvis mange mennesker samtidig ser eller hører noe vil ulike tanker rundt dette dukke opp. Dette forlarer vi ofte med at ulike mennesker har ulik bakgrunn og personlighet. Men de tankene som dukket opp hos når du ser eller hører noe kan forskjellig avhengig av tidspunkt du ser eller hører samme hendelse.

Hvilken tanke som dukker opp hos deg er en ting, men vit også at avhengig av din sinnstilstand vil du forholder deg til samme tanke på ulikt sett. Hvis du er på en god sinnstilstand, dvs har en  'bra dag' vil du antagelig ikke bry deg og forholde deg helt nøytralt til en tidligere vond opplevelse. Er du på en lav sinnstilstand, dvs.du har en 'dårlig dag' så tanken om denne tidligere vonde opplevelsen gi deg  en vond følelse. Samme tanke kan med andre ord gi forskjellige følelser hos deg.

Dine følelser er KUN EN VARSELLAMPE som forteller deg noe om hvordan du forholder deg til tankene dine i øyeblikket. 

Følelsene sier faktisk at du tar 'feil', du ser ikke klart fordi du er på en lav sinnstilstand og følelsen gir beskjed om at du skal la tanken dine passere eller rett og slett ikke bry deg om de. Prøver du å tenke deg ut av det vil den vonde følelsen bare forsterkes.

Lyser oljelampa på bilen din så er det et tegn på at du ikke skal kjøre milevis. Kjører du på en motorvei og kommer for langt ut på høyre side av veien begynner bilen å riste pga av rillene i veikanten. Rillene er med på å guider deg tilbake.

Vonde følelser er kun til for å guide deg tilbake til ro og harmoni, som er din default setting. Om du har forstuet foten din så holder du den i ro. Får du et sår på hånden din så lar du det bare gro helt av seg selv. Flikker du daglig på såret vil det ikke gro.

Når du gir slipp på tankene eller lar være å tror på de vil den vonde følelser automatisk gi slipp.

Tanker skaper følelser.

Vonde følelser har akkurat samme oppgave som fysisk smerte. Holder du hånden din på en varm kokeplate vil du kjenne smerte og automatisk trekke hånden til deg. Smerten gir beskjed om å slutte med det du holder på med. Mental smerte (vonde følelser) har samme oppgave, den gir beskjed om at du ikke ikke skal holde på med det du holder på med. 

Følelser er kun en midlertidlig illusjon, skapt uskyldig av dine tanker i øyeblikket.

Som nevnt, det er ikke noe galt å ha en vond følelse selv om opplevelsen ikke er god, men vit at de kommer 100 % fra tankene dine i øyeblikket. 

Roger Kvaløy


Ønsker du å støtte mitt arbeid?