GRATIS HJELP

Glem alle SMARTE mål

Har du ofte fått høre at du må sette deg mål i livet? Innen personlig utvikling snakkes det ofte om viktigheten av å sette seg mål samt lære seg en rekke teknikker og metoder for at du skal nå målet ditt. Den mest kjente metoden er kanskje SMARTE mål. Forbokstavene i SMARTE mål står for:

Spesifikke


• Motiverende

Ambisjonsrike

Relevante


• Tidsbestemte

Enkle

Det har blitt skrevet en rekke bøker om emnet og det er en rekke eksperter der ute som vil hjelpe deg slik at du når målene dine. Mange av rådene hjelper, men så og si alle har glemt å stille et essensielt spørsmål, og det er det aller viktigste spørsmålet:

  • Hva er den bakenforliggende årsaken til at du vil nå målet ditt?

Glem alle vanlige ytre faktorer, du lever nemlig 100 % fra innsiden og ut

Hovedgrunnen til at du har lyst å nå et mål er kun for at det skal gi deg en god følelse. Det være seg at du føle deg mer verdsatt, få mer penger, komme i bedre form, kjenne på mestring osv osv. Listen er lang og det er kun din fantasi som begrenser hva du tror gir deg en god følelse. Men, vit at dine følelser (hvordan du har det) er 100 % avhengig av: 

  •  Hvordan du forholder deg til dine tanker i øyeblikket.

Det handler med andre ord IKKE om noe der 'ute' du oppnår.

Ønske om måloppnåelse

Hvis du setter deg et mål for å få en "pluss 100 følelse" vil du som regel oppleve en "minus 100 følelse" hvis du ikke når målet ditt. I redsel for å få denne "minus 100 følelsen" vil du ubevist begynne å styre unna målet i god tid slik at du slipper å kjenne på den dårlige følelsen. Hvis du når målet ditt så vil du oppleve en god boost følelsesmessig, men denne vil avta og du må statig sette deg nye mål for å få godfølelsen hvis du lever i misforståelsen av hvor dine følelser kommer fra.

Du vil da jage etter den gode følelsen som i et hamsterhjul resten av livet.

Tilgang på ro, harmoni, lykke, kjærlighet (eller hva en du liker å kalle det) er alltid tilgjengelig, men det er alltid dine tanker i øyeblikket som står i veien. Det er aldri dine omstendigheter, det er aldri om du når dine mål eller ikke.

Les gjerne blogginnlegget Tanker om Tanker


Skal jeg aldri sette meg mål?

For all del sett deg mål hvis du vil, men vit at det ikke er noen sammenheng mellom din verdi som menneske og hvordan du føler deg om du når dine mål eller ikke. Det kan virke sånn, men det blir ikke noe mer sant av den grunn. Når du gir slipp på myten om denne sammenhengen vil du oppdage at du vil nå mange flere mål enn du noen gang kunne forestille deg. Som regel uten at du har satt de som mål i det hele tatt.

Roger Kvaløy


Ønsker du å støtte mitt arbeid?