GRATIS HJELP

Tilgivelsens kunst

Mennesker jeg har samtaler med forteller meg ofte at tilgivelse krever mye hardt arbeid. De opplever at en urett er begått mot de, og de kan ikke bare tilgi sånn uten videre sier de.

Foruten egene tanker rundt vanskeligheten av å tilgi får de støtte fra forskere som sier følgende: - "Tilgivelse er en kompleks emosjonell og kognitiv prosess."

Årsaken til troen på at tilgivelse er kompleks og vanskelig er misforståelsen av hvor vi mennesker skaper våre opplevelser fra. Vi er opplært til at tilgivelse skal være vanskelig, men det blir ikke noe mer sant av den grunn. Små barn tilgir på sekundet, og du har fortsatt evnen og kjærligheten til å tilgi, men det som står i veien er hvordan du forholder deg til dine tanker om fortiden. Vit da at livet ditt består kun av øyeblikk, og dine vonde føleser kommer fra et helt annet sted enn det du kanskje tror.

Hva tilgivelse faktisk ikke handler om 
Før jeg skriver hva tilgivelse egentlig handler om vil jeg skrive litt rundt de vanligste misforståelsene rund tilgivelse. Dette vil i seg selv hjelpe deg, selv om kjernen i tilgivelse ligger et helt annet sted. Først noen fakta om hva tilgivelse IKKE handler om.

  • Tilgivelse handler IKKE om å tilgi en eller flere personer, men om deg selv slik at du kan gå videre.
  • Tilgivelse handler IKKE om å akseptere, godta eller være enig i en handling.
  • Tilgivelse handler IKKE om å forstå eller akspetere en forklaring på det skjedde.
  • Tilgivelse handler IKKE om å godta en uforbeholden unnskyldning fra den du opplever har gjort urett mot deg.

Det er ditt liv, og det er DU som skal leve videre. Ved å bære på bitterhet, nag og hat fra fortiden godtar du dobbelt straff. Først opplever du straffen der og da når du opplever uretten, deretter tar du med deg smerten videre som en lidelse.  Les gjerne blogginnlegget: Hva er forskjell på smerte og lidelse?

"Da jeg forlot fengselsporten og ut i friheten måtte jeg også forlate bitterhet, hat og hevnlyst bak meg, hvis ikke ville jeg jeg fortsatt være fengslet."
Nelson Mandela

Hva tilgivelse egentlig handler om 
Jeg oppfordrer deg til å se på tilgivelse fra et helt annet perspektiv en du sannsynligvis gjør idag. Du som alle andre mennesker skaper din opplevelse 100 % ved hjelpe av tankene dine i øyeblikket.

  • Du lever i følelsen av dine tanker

Det er kun hvordan du forholder deg til tankene dine om det som har skjedd som skaper vonde følelser hos deg. Når du ikke tenker det som har skjedd har det ingen effekt. Vit at du lever 100 % fra innsiden og ut, og ikke motsatt. Det er ikke opplevelsene som skjer der ute som får deg til å føle, men alltid dine tanker om det. 

Alle mennesker gjør så godt de kan i øyeblikket 
Vit at alle mennesker gjør så godt de kan i øyeblikket. Men, pga av tankestøy og en lav sinnstilstand som alle mennesker fra tid til annen har så ser vi ikke klart. Der og da i øyeblikket tror de det er lurt å kjefte, komme med upassende kommentarer og det som verre er. Jeg forsvarer ikke handlingene, men der og da så gjør de faktisk så godt de kan, basert på den sinnstilstanden de er i. Alle sinnstilstander vil automatisk falle tilbake til normal tilstand og dette vil går raskere jo mindre du tar tankene dine seriøst. Les blogginnlegget: Størst av alt er kjærligheten. Foruten å se i kjærlighet og ha forståelsen av at vi alle lever fra innsiden og ut vil behovet for tilgivelse bli irrelevant. Du vil automatisk se og oppleve "urett mot deg" annerledes.

"Vi tilgir i den grad vi elsker."
François de La Rochefoucauld 

 

 

 Roger Kvaløy

 

 

Ønsker du å støtte mitt arbeid?