GRATIS HJELP

Hvordan gi slipp på en tanke?

Når jeg hjelper mennesker gir jeg kun forståelse av hvordan du og vi alle skaper vår egen virkelighet fra øyeblikk til øyeblikk ved hjelp av våre tanker. Opplevelsen er ekte, men kort fortalt forteller jeg at vi alle i større eller mindre grad har marerittstanker i våken tilstand som de tror på

Ved å gi en forståelse av hva tanker egentlig er, hvor de kommer fra og hva våre følelser egentlig prøver å fortelle oss vil spørsmålet 'Hvordan gi slipp på en tanke?" begynne å bli irrelevant.

Hvis du idag sliter med å gi slipp på tanker så vit at du allerede idag gir slipp på en rekke tanker. Dette betyr jo at du allerede klarer å gi slipp på tanker. I løpet av et døgn har du 70-80 tusen tanker, litt usikker på hvordan de har kommet frem til det tallet, men du har iallefall daglig en masse tanker. Og, mange av de gir du allerede slipp på.

Men, de fleste prøver allikvel å benytte seg av noen kognitive strategier for å gi slipp på tanker en ikke ønsker å ha. Nedenfor har jeg listet opp de mest brukte strategiene som vi alle i større eller mindre grad benytter.

4 håpløse strategier for å fjerne tanker.

1) Ikke prøve å tenke på det
Det å ikke prøve å tenke på en tanke du har lyst til å gi slipp på er det sikkreste tegnet på at du vil holde på tanken. Vår hjerne klarer ikke å håndtere negasjoner.

  • "Ikke tenk på en rosa elefant nå!"

Det første du tenker på er sannsynligvis en rosa elefant. Jo, mer du ikke prøver å tenke på en rosa elefant jo mer vil tanken feste seg hos deg. Prøv å la være å benytte negasjoner i det daglige språket ditt også. Hvis du f.eks sier til et barn - "Ikke fall ned fra treet", så må barnet 'se for seg' at han/hun faller ned for så å 'krysset det ut'. Det er mye bedre å si 'Hold deg fast'.

2) Tenke positivt
Dette er en strategi som de aller fleste får høre, -"Du må bare tenke positiv", "Du må bare snu om tankene dine". Nå er det ikke noe galt i å tenke positivt, men å ha dette som en strategi er en tung og ikke minst unødvendig jobb. For det først må du huske på det, noe som er vanskelig når din sinnstilstand er lav og du virkelig tror du trenger å tenke positivt. For det andre så tar du dine tanker fullt på alvor, som de er sanne. Men, vit at du er ikke dine tanker. Det å ha forståelse av at tanker bare oppstår uten verdi er nummer en av de syv underverker som gir deg varig mental god helse.

3) Tenke seg ut av det.
Dette er den strategien de aller fleste benytter seg av. Jo vondere en opplevelse av en tanke jo mer prøver vi å  tenke på den i den tro at vi skal tenke oss ut av det. Har du lyst å tenke på noe trist, noe ubehagelig så er det ingen verdens ting galt med det, men vit hvor følelsene dine kommer fra.

  • Dine følelser kommer 100% fra tankene dine i øyeblikket, basert på din sinnstilstand.  

Noe som er veldig rart er at vi gjør det motsatte når det gjelder fysisk ubehag. Hvis du går ut i minus 20 grader i shorts og t-skjorte så begynner du å fryse. Akkurat det er det sikreste tegnet på at her skal du ikke være. Slår du kneet ditt i bordkanten så fortsetter du ikke med det for at det skal gå over, eller finne ut hvorfor du slo kneet ditt, eller dømmer deg selv eller tror det er noe galt med deg. Det er ingen verdens ting galt med deg.

Hvis du lukter du på fordervet kjøtt så fortsetter du ikke å lukte i den tro at det skal bli bedre. Er du på løpetur og forstuer foten din så gjør det vondt å løpe videre. Det er en klar beskjed til da at det er noe du ikke skal. Tilsvarende vonde følelser er en indikator, en varsler på at det du holder på med mentalt skal du slutte med. Så fremt du ikke har lyst da.

4) Distrahere, lede oppmerksomheten bort fra tankene
Dette er en vanlig, men kortvarig strategi. Det å se på TV, sjekke mobilen, lese en bok eller lignende. Det er ingenting galt med å se på TV, sjekke mobilen eller lese en bok, men gjør det fordi du har lyst til å se på TV, sjekke mobilen eller lese en bok. Les gjerne blogginnlegget: Myten om motivasjon

Hva skal vi da gjøre?
Som nevnt benytter vi disse strategiene i større eller mindre grad, og med større eller mindre 'hell'. Noen ganger kan det oppleves som det virker, og det er kanskje derfor vi prøver igjen. Men, du trenger ikke gjøre noen verdens ting for å gi slipp på en tanke. Tilsvarende hva gjør du for å puste?, hva gjør du for å at hjertet skal slå? Ingen ting, ingen verdens ting. 

Nå er det heller ikke tanken(e) du har lyst til å gi slipp på, men følelsen. Og vit at samme tanke kan gir deg forskjellige opplevelser avhengig av din sinnstilstand. Det er altså hvordan du ser på / forholder deg til tanken som gir deg en opplevelse. Hvis jeg 'gir deg' tanken om at du er en fisk. Tenk nå på at du er en fisk. Er nå at du må benytte deg av strategiene over - "Åhh, jeg må ikke tenke på at jeg er en fisk", eller prøve å tenke positiv, og reframe: - "En fisk er jo sundt, å nå føler jeg meg sunn", eller må du benytte deg av strategien "Tenke deg ut av det", dvs vurdere frem og tilbake om du virkelig er en fisk?. Eller må du kanskje lede oppmerksomheten bort for å gi slipp på tanken? Nei, tanken om at du er en fisk er sannsynligvis så absurd for deg at den ikke gir deg noen vond følelse. Tilsvarende vil en helt sann tanke, som f.eks "Norge er nabolandet til Sverige", ok, ingen vonde følelser, og du gir tilgang på nye tanker. Du gir slipp på disse tankene uten å gjøre noen verdens ting, altså du gir allerede idag slipp på tanker. 

Det finnes INGEN vonde tanker, det finnes bare tanker. De har ingen verdi før du gir de verdi. Og det er din følelser som forteller deg noen om hvordan du forholder deg til tankene dine i øyeblikket. Følelsene er en indikator, en varsler som forteller deg at nå skal du ikke ta disse tankene på alvor selv om det aldri oppleves som ekte. Ikke gjør noe, vent og du vil automatisk bli guidet tilbake til ro og harmoni.

Du kan ha tusenvis av opplevelser av samme tanke, enten om det handler om tanker om din fortid eller tanker om din fremtid. 

Roger Kvaløy


Ønsker du å støtte mitt arbeid?