GRATIS HJELP

Fra 'surefjes' til 'smilefjes'

Vi vil så gjerne ha det bra, bevege oss fra 'surefjes' til 'smilefjes'. Det handler ikke om å ha et permanet påklistret smilefjes, men vi søker svaret på: hvordan komme jeg fra "Jeg har det ikke bra." til "Jeg har det bra." ?

Vi søker ro, harmoni, lykke og kjærlighet til andre og til oss selv. Du kan gjerne legge til eller bytte ut ord som beskriver den tilstanden du søker, men det handler om det samme selv om vi uttrykker det på forskjellige måter.  

Jeg har oppdaget, både fra eget liv og ikke i minst via alle samtaler jeg har med mennesker at det er noe faser i denne søken som går igjen. Det er ikke slike at en fase er bedre enn en annen selv om det for noen kan oppleves slik. Noe ser ut til å virke, men dessverre bare på kort sikt. Dette fører til at vi prøver enda hardere, vi kombinerer de forskjellige fasene eller hopper frem og tilbake mellom dem. Alt for å finne tilstanden av ro og harmoni.

Det er ingen verdens ting galt å være innom alle disse fasene, eller gjøre ting/aktiviteter som kjennetegner en eller flere av fasene. Men, still deg gjerne spørsmålet: hvorfor holder du på med det du holder på med? Er det fordi du bare har lyst eller ligger det et ønske om å få det bedre, bli verdsatt av andre eller kjenne på en god egenverdi? 

Fase 1 - Ting og tang. 
Selv om de aller fleste er enige om at "Lykken ikke kan kjøpes for penger." så kjøper vi iallfall illusjonen om at lykken kan kjøpes. Når jeg nevnte dette for en klient i forrige uke, fikk jeg tilbake - "Du!, shopping skal ikke undervurderes", med et smil. Når det gjelder bil, sofa, grill, nye klær osv. så opplever vi alle at "smilefjes faktoren" er veldig kortvarig, og all erfaring tilsier at det går over. Det er ikke slik at du aldri skal kjøpe deg noe eller eie ting. Gjør for all del det, men vit hvor opplevelsen av gleden kommer fra. Den kommer aldri fra det du handler eller eier, selv om det oppleves slik. Du lever 100% fra innsiden og ut, og ikke motsatt. Det finnes det nok av bevis på, det finnes mennesker som 'eier alt', men som likevel ikke har det bra, og motsatt, lykkelige mennesker som ikke 'eier nåla i veggen. Det er ingen sammenheng mellom det å ha det bra og ting & tang. Tror du på det. vil du også holde igjen muligheten av å ha det bra ved  si følgende til deg selv: - "Jeg kan ikke ha det bra før jeg får X, Y eller Z"

Fase 2 - Opplevelser & relasjoner.
Når du oppdager at det ikke er tingene der ute som gjør deg lykkelig så begynner du sannsynligvis å søke etter "mer myke verdier". Men, du er fortsatt på samme jag, du har bare byttet ut ting med opplevelser og relasjoner. - Bare jeg får reist litt mer, opplevd litt mer, bare jeg får meg kjæreste, bare jeg får barn, bare jeg får drømmejobben. Her er listen like lang som du har fantasi. Det er ingen verdens ting galt med å reise, ha opplevelser, få seg kjæreste, barn eller drømmejobben. Men, det finnes mange der ute som har alt dette, men allikevel føler seg ulykkelig. Samtidig finnes det mange som ikke har noe av dette, men som lever et lykkelig liv. Ved å tro at det er noen 'myke verdier' som må på plass for at du skal ha det bra så lever du fortsatt i samme misforståelse som med ting. Det oppleves kanskje enda mer sant med tanker på at det jo er 'myke verdier'. Men, om noe oppleves som samt, de aller fleste mener det er sant så blir det ikke noe mer sant av den grunn. Det er egentlig det samme jaget som jaget etter mer ting og tang, bare på et annet område. Du skaper fortsatt din virkelighet gjennom dine tanker i øyeblikket. 

Fase 3 - Passiondin drivkraft.
Hvis det ikke er tingene, opplevelser og dine relasjonene til andre det handler om, hva kan det da være ? Når nok ting er plass, du opplever mye og har gode relasjoner rundt deg, men allikevel føler du at det er noe som mangler. Hva da? Ja, da får du sannsynligvis råd fra et stort antall selv utviklere som forteller deg at du må finne din indre drivkraft, din passion. Finn det som gir deg styrke, sett deg mål, og når du når disse målene vil du oppleve lykke. Problemet er at egentlig handler om det samme om jaget etter ting, opplevelser og relasjoner til de rundt deg. Du tror kanskje: bare jeg kommer ditt, bare jeg når det målet (selv om det er din passion, og du har masse motivasjon) så skal alt bli bra. Dessverre er opplevelsen kortvarig, og du må enten forsterke din passion eller finne en. Det er ingen ting galt med å følge sin drivkraft, ei heller sette seg mål og nå dem. Men, det er ikke måloppnåelse som gir deg ro og harmoni eller opplevelse av egenverdi. Glem all måloppnåelse.

Fase 4 - Tenke anderledes, tenke positivt.
Hvis det er ikke er tingen der ute, opplevelser, relasjoner eller din drivkraft, hva kan det da være? Da må det vel være måten vi tenker på? Kognitiv terapi, positiv psykologi, NLP teknikker m.m er måter å endre ditt tankemønster. Ja, det hjelper (kanskje ikke alltid), men er det egentlig nødvendig? Det er ingen verdens ting galt med å tenke positivt, etv. ha noen teknikker på lager. Men, som strategi for å føle deg bedre så har du litt av jobb fremover. For det første er det egentlig ikke tankene du trenger å endre, de i seg selv er egentlig ikke skumle, men det er følelsen du får av tankene du vil unngå. Men, vonde følelser hvor kommer de egentlig fra?

Jeg peker bare i en retning, du skaper din virkelighet fra øyeblikk til øyeblikk ved hjelp av dine tanker. Tanker i seg selv er helt nøytrale og har ingen verdi før du gir dem verdi. Hvorfor da endre på de? Du velger ikke dine tanker, du er ikke dine tanker. Det er ingen verdens ting galt med deg, selv om du har noen 'rare' og 'skumle' tanker nå og da som du tror på i øyeblikket. Jeg kaller dem marerittstanker i våken tilstand.

Fase 5 - La være å tenke
 
Hvis det ikke er tingene der ute, dine opplevelser, dine relasjoner, din drivkraft eller måten du tenker på, hva kan det da være? De fleste tviholder på at det må være noe galt med tankene våre så da prøver vi å la være å tenke i det hele tatt. Her er det også mange som vil hjelpe deg. Jeg vil presisere, det er ingen verdens ting galt med mindfulness, meditere eller sitte på et fjell (gjerne et hellig) og la bare tankene passere. Men, vit at tilgangen på ro er innebygd hos deg, den er innebygd i oss alle. Du er ikke avhengig av spesiell musikk, en famcy matte å sitte på eller et fjell for å få dette til. Hvis du tror på det så er det egentlig det samme jaget som ting eller noen av de tidligere fasene du har vært gjennom på din 'selvutviklings reise', den har bare byttet ut noe 'stuff'. For å oppsummere, uavhengig av fase du kjenner deg igjen i. - Den store misforståelsen er at vi tror det er noen der ute som kan gi oss "smilefjes'. Men, vi lever alle 100% fra innsiden og ut. Dette gjelder uansett 'jag'. Men, du husk: Det er ingen verdens ting galt med deg.

Roger Kvaløy

 

 

Ønsker du å støtte mitt arbeid?