GRATIS HJELP

Myten om stress

Kjenner du på stress? Blir du stresset i ulike situasjoner, ulike omstendigheter osv. Eller kjenner du på stress kanskje uten helt å vite hvorfor?

Da har jeg en god nyhet til deg. Stress er noe helt annet en det du sannsynligvis tror det er. I dette blogginnlegget vil jeg derfor knuse myten om stress, men da må du være villig til å åpne opp for å se noe nytt.

Myten om stresspartikler
Det du kanskje tror er at det svever en masse stresspartikler i luften, og at disse stresspartiklene befinner seg på en del faste plasser. Dette kan f.eks.være på jobben, i bilkøen, på bussen og en rekke andre steder. Det kun din egen fantasi som setter begrensninger på hvor du mener disse stresspartiklene befinner seg.

Du opplever kanskje at disse stresspartiklingene til og med beveger seg fra sted til sted, og at enkelte av de til med dukker opp på besteme tider, f.eks Mandag morgen klokken 07.00. Da kommer disse stresspartiklende svevende gjennom soveromsvinduet ditt. Er du skikkelig uheldig så følger stresspartiklene etter deg hele uka. Uansett hvor du går så svever de rundt deg.

Du benekter kanskje at det er fysiske stresspartikler i luften rundt deg, men det er egentlig det du tror hvis du sier eller tenker følgende:

- Jeg er stresset fordi .....

Her er det også kun din egen fanatsi som begrenser hva du antar du kan være stresset for. 

Men, det er kanskje ikke så rart, det virker jo slik at det er omstendighetene som gjør deg stresset, og 'alle' er enige, men det blir jo ikke noe mer sant av den grunn. 

Jorden ser flat ut, mange trodde den var flat, men den ble ikke noe mer flat av den grunn.

Stressbegrepet slik det brukes i dagens skolemedisin, ble definert så tidlig som i 1936 av den kanadiske legen Hans Hugo Bruno Selye. Han definerer stress som er den tilstanden mennesker havner i når de blir utsatt for stressende omstendigheter.

Stressende omstendigheter ? 

Nei, det er IKKE omstendighetene som er stressende. Nei, det er ingen stresspartikler som svever rundt disse omstendighetene. Beviset på det er en omstendighet kan oppleves stressende for en person, men ikke for en annen person. Og, enda viktigere: en omstendighet kan oppleves stressende for deg en dag, men ikke en annen dag. F.eks en dag er det gøy og du har flyt med masse oppgaver på jobben, en annen dag oppleves det stressende med mange oppgaver. Dett gir jo ingen mening med årsak - virkning når det gjelder stress.

Det er alltid 100 % hvordan du forholder deg til tankene dine i øyeblikket rundt en omstendighet som gir deg en opplevelse av mye stress, litt stress, nøytralt eller flyt.

Du lever 100 % fra innsiden og ut, og ikke motsatt. Les gjerne blogginnlegget: Om å leve fra innsiden og ut for å se at stress aldri kan være noe utenfor deg selv.

Om du kjenner på stress så er det et sikkert tegn på at du på 'feil' vei, og følelsen av stress er varsellampen som gir deg denne beskjeden.

- Stress er IKKE en bekreftelse på at omstendighetene har en masse stresspartikler svevende rundt seg.

Les gjerne blogginnlegget Vonde følelser, hvor kommer de egentlig fra?

Hvordan håndtere stress?
Spørsmålet er feil da det antas at stress er noe som er der ute og skal håndteres, enten ved å rømme fra stresspartiklene eller håndtere stresspartiklene ved stressmestring. Ved stressmestring skal du som regel lære å tenke annerledes, skaffe deg noen teknikker, verktøy og metoder for å håndtere disse stresspartiklene.

Men, stresspartiklene er kun noe du har funnet på, og som du tror på i øyeblikket. Når du ser illusjonen så vil du automatisk komme tilbake til ro og harmoni. Du vil oppdage at det ikke gir noen mening å fortsette å tro på disse tankene. Du vet at de kun er basert på at du i øyeblikket er på en lav sinnstilstand, du ser ikke klart. Det å 'stresse videre' gir ingen mening, og du er tilbake til ro og harmoni igjen.

Du kan også lytte til dette blogginnlegget som podcast.

 


Roger Kvaløy


 

 

Ønsker du å støtte mitt arbeid?