GRATIS HJELP

Hva ligger bak et velmenende råd?

Vi både gir og mottar velmenende råd, men hva ligger egentlig bak disse rådene? Det kan da umulig være noe annet enn: 

  • godhjertethet
  • godsinnethet
  • hjelpsomhet
  • omtenksomhet
  • vennlighet

Eller?

Vi tror ofte hensikten er god og velmened, men vi bør alle alle ta en sjekk: Hva ligger egentlig bak rådene? Dette gjelder først og fremst når du selv gir såkalte velmenende råd til andre. Rådene handler sannsynligvis om DEG og ikke de du gir rådene til.

Tilsvarende motsatt, når du selv mottar gode og velmenden råd fra andre så handler disse rådene sannsynligvis om dem og ikke om deg. Dette er motsatt av hva vi er 'lært opp til' med andre ord.

Denne bloggposten handler først og fremst om hvordan du bør forholde deg som mottaker av råd i forbindelse med endring av DIN livssituasjon. Dette kan være ønske om skifte av jobb, flytting og ikke minst når du vil følge en drøm du har båret på lenge.

Fra en god sinnstilstand sitter du selv på svaret selv om du intelektuelt ikke har noen fasit å bygge den på. Derfor søker du hjelp utenfor deg selv for å ta  den 'riktige' vgjørelse. Denne avgjørelsen alternativt fravær av avgjørelsen er kun basert på synsing, overtenking og ikke minst et hav av velmenende råd fra familie, venner og kjente. 

Når du har klarhet og er på en god sinnstilstand og du vet at dette er riktig for deg, da bør du:

Når det gjelder viktige endringer i DITT liv som f.eks følge en drøm som du har båret på i årevis så ønsker du ofte å søke råd utenfor deg selv, men sannsynligvis kun for å få en bekreftelse på noe du allerede vet er riktig for deg.


Det er som regel tre hovedgrunner til at du blir frarådet, selv om rådene fra andre virker aldri så gode og velmenende.

1. Den som gir deg råd har selv ikke samme interesse for din drøm, og kan ikke tro at noen andre kan ha det heller.

Disse er det ganske få av, men de finnes. De har helt andre interessefelt enn deg og lever i sin egen verden og tror at alle andre har de samme verdier, drømmer og behov. De viser ingen forståelse og har heller ingen gode argumenter, men de er som regel veldig bestemte og du får gjerne klar beskjed om å 'slutte å tulle nå'.

2. Den som gir råd har selv lyst, men tør ikke selv av frykt så da er det best at du også lar være.  

Disse er det heller ikke så mange av, men tror meg; de finnes. De har selv båret på samme drøm som deg, men aldri våget. Nå ser de at du er iferd med å realisere din drøm og dette kjennes enten urettferdig eller de prøver å overføre sin egen frykt til deg. Dette pakkes inn i velmenende råd og argumenter om at du bør la være

3. Den som gir råd vil ikke ha endring i sine omgivelser, de må i tillegg forholde seg til deg hvis du 'mislykkes' med å nå drømmen din.

Disse er det mange av, de er overbevist om at det tjener deg, men de lever i en misforståelse om at det er omgivelsen rundt dem som skaper deres opplevelse.

Les gjerne blogginnlegget Om å leve fra innsiden og ut 

Enhver endring i omgivelsen kan føre til ubehag tror de, noe utrygt de ikke har kontroll på. -"Kan ikke alt bare være som før?", tenker de kanskje. Men, det de frykter aller mest er - Hva om du ikke får dette til, at din drøm knuses i forsøket, da må de forholde seg til: (iallfall noe de antar) at du blir lei deg, at du føler deg mislykket. Nå må de forholde seg til dette ubehaget, og da er best å komme med noen velmenende råd at du bør la være. 


Om jeg skal gi deg et velmenende råd, så er det følgende:

  • Ikke følg velmenende råd

Roger Kvaløy


Ønsker du å støtte mitt arbeid?